Pro účastníky semináře České Budějovice

Plat a zápočet péče o dítě: Započítává se doba čerpání mateřské dovolené a další mateřské dovolené nebo rodičovské dovolené nejvýše v rozsahu mateřské dovolené a další mateřské nebo rodičovské dovolené odpovídajícímu délce platné v době jejího čerpání, maximálně však v celkovém rozsahu 6 let. Mateřská dovolená (případně dřívější další mateřská dovolená) a rodičovská dovolená se pro tyto účely sčítá. Pak se do této doby započítává ještě doba trvalé péče o dítě nebo děti v rozsahu odpovídajícím délce mateřské dovolené a rodičovské dovolené v rozsahu, jaký v té době stanovoval zákon (aktuálně je maximální možná doba rodičovské dovolené do 3 let věku dítěte). Do rozsahu celkových 6 let lze ještě započítat osobní péči o dlouhodobě těžce zdravotně postižené dítě nebo děti jako osoby závislé na péči jiné osoby.

Pokud jde o celodenní péči o dítě doloženou potvrzením ze zdravotní pojišťovny, kdy lze takto pečovat o jedno dítě do 7 let věku nebo 2 děti do 15 let věku a být přitom v kategorii státních pojištěnců, tato doba se do 6 let nezapočítává.

Oznámená dohoda s oznámením nástupu zaměstnance. Dotaz: Jaký bude postup, zaměstnavatel uplatní záměr spolu s nástupem a obdrží od ČSSZ informaci, že záměr uplatňuje jiný zaměstnavatel. Bude platný alespoň oznámený nástup?

MPSV potvrdilo, že využije-li zaměstnavatel tiskopis „Oznámení záměru uplatňovat režim oznámené dohody“ s akcí Nástup na DPP s oznámením záměru a kontrolou v systémech ČSSZ bude zjištěno, že již jiný zaměstnavatel uplatnil režim oznámené dohody dříve, tak nástup zaměstnance na DPP bude přijat a oznámení záměru bude zamítnuto.